Voor het initiatief gezond 55+ hebben wij een pakket samengesteld om u een inzicht te geven in uw eigen voedingspatroon. Krijgt u wel voldoende voedingsstoffen binnen? Spelen er wellicht klachten waarvan u de oorzaak niet weet en wat verandert er eigenlijk in de samenstelling en behoefte aan voeding van uw lichaam naar voeding na uw 55ste levensjaar?
Voeding is een heel belangrijk onderdeel van onze gezondheid. Inmiddels is er gelukkig steeds meer aandacht voor voeding en weten steeds meer mensen dat ze zelf veel kunnen doen om hun lichaam te helpen zo lang mogelijk gezond te blijven. Hiermee bedoelen we dat je minder snel in het ziekenhuis komt, minder medicijnen hoeft te gebruiken en langer dingen zelf kunt oplossen, zoals boodschappen doen, op bezoek gaan, huishouden en tuinieren, etc.
Ieder lichaam is anders en iedereen heeft andere wensen en vaardigheden. Om hier zo goed mogelijk bij aan te sluiten is het van belang dat we samen kijken naar wat haalbaar is en wat je persoonlijke wensen en doelen zijn. Zo kijken we tijdens onze begeleiding naar veel aspecten die hierin meespelen, bijvoorbeeld:
– Hoe ziet je leven eruit (gezin, verenigingen, werk, stress)
– Heb je klachten (vermoeidheid, duizelig, kramp in de spieren of buik, maagzuur)
– Gebruik je medicijnen (hoge bloeddruk, diabetes, hoog cholesterol)
– Wat wil je graag bereiken (afvallen, aankomen, fitter worden, gezonder eten).
– Wat doe je nu (beweging, voeding, (ont)spanning, slaap)
– Wat kan er beter?
Door deze vraagstukken in kaart te brengen kunnen we (evt. samen met een fysiotherapeut of andere zorgverlener) een persoonlijk plan uitstippelen om je zo goed mogelijk te helpen bij het behouden van de regie over je eigen gezondheid.
Het eerste gesprek duurt meestal 45-60 minuten en daarna volgt een persoonlijk voedingsadvies. Vervolgens zien we je na een paar weken terug voor een vervolgafspraak, deze duurt 30 minuten. Na elke afspraak bespreek je samen met de diëtist of het zinvol is om nog eens langs te komen, of dat je het helemaal zelf kan.
Iedereen heeft vanuit de basisverzekering recht op 3 uur begeleiding van een diëtist, dit staat gelijk aan ongeveer 180,- euro (3-4 consulten). Dit gaat eerst van het eigen risico af, maar als er sprake is van bijvoorbeeld diabetes of hoge bloeddruk kan het zijn dat er geen aanspraak wordt gemaakt op het eigen risico. Indien u aanvullend verzekerd bent kan het zijn dat u nog extra uren dieetvergoeding krijgt, hiervoor kunt u uw eigen polisvoorwaarden raadplegen.
Mocht dit niet uw eigen risico hebben gebruikt dit jaar, of bent u niet aanvullend verzekerd? Dan zullen de kosten voor het intake gesprek bij de diëtist en het voedingsadvies op maat 110,- euro bedragen.